SLS & Parabenen in Shampoo

Een groot deel van de shampoo’s bevat SLS en parabenen. SLS is ook wel bekend als Sodium lauryl sulfateSodium laureth sulfate, of Sodium acetyl sulfate. SLS valt onder de ‘sulfieten’. Het zit in het merendeel van de shampoo’s en zorgt ervoor dat deze schuimt en dat de shampoo reinigt. Dit zijn dan ook de dingen die we zoeken in een shampoo; maar SLS heeft ook een hoop nadelige effecten op je haar. De voornaamste reden dat het gebruikt wordt is omdat het erg goedkoop is, niet omdat het goed is. Het is daarom verstandig om te kijken naar een shampoo zonder sls.

SLS zit eigenlijk in vrijwel elk (goedkoop) product dat flink moet schuimen. Maar niet alleen in cosmetica producten, het zit ook in in agressieve poetsmiddelen. Poetsmiddel om je vloer mee schoon te maken of zelfs je motor te ontvetten. Kijk maar eens de etiketten en ga op zoek naar SLS of SLES (Sodium Laureth Sulfate). Grote kans dat je het tegenkomt in producten die jij nooit op je huid of haar zou smeren. Dus als het in poetsmiddel zit, waarom zit SLS dan ook in Shampoo? Nou, omdat het goedkoop is. Ga maar eens kijken op de veelgebruikte shampoo’s en je komt het overal tegen.

Waarom is SLS slecht?

In het algemeen heeft SLS een uitdrogend effect, en kan het erg agressief zijn voor je haar en hoofdhuid. Een ongewenst effect van je shampoo. Het kan zorgen voor irritaties van de huid en zelfs haaruitval als gevolg hebben. Vervelling, irritatie en roodheid van de huid zijn al gemeld. Het lijkt een beetje op roos en andere allergische reacties.

SLS ontdoet je haar en hoofdhuid van vocht en kan deze dus uitdrogen. Deze agressieve werking kan ook de natuurlijke beschermlaag van je haar en hoofdhuid verstoren waardoor er een balans verbroken wordt, leidend tot te droog of soms te vet haar. SLS is zelfs al in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker. SLS wordt opgenomen door het lichaam en kan daar dagenlang blijven zitten. in sommige gevallen kan het zich ophopen in je lichaam. Meer onderzoek is nodig om de lange termijn effecten van dit ingredient vast te stellen.

Shampoo zonder SLS

SLS en andere sulfaten zijn niet goed voor je haar en hoofdhuid. Gelukkig zijn er mooie alternatieven die volledig SLS vrij zijn en geen parabenen bevatten. Onze aanraders zijn de prachtige en natuurlijke producten van JASON. Deze eerlijke en heerlijke shampoo’s zijn Sulfaatvrij en bevatten geen parabenen. Met name voor mensen met een droge, jeukerige of gevoelige huid zijn deze SLS-vrije shampoo’s sterk aan te raden. Als extra voordeel helpt het ook nog de kleur van je haar langer te behouden.

Voordelen Sulfaatvrije Shampoo

Hierboven werden al enkele voorbeelden van een shampoo zonder sls genoemd, maar we zetten ze nog eens op een rijtje:

  • Meer glans dankzij behoud van natuurlijke gezonde oliën.
  • Minder haaruitval en sterker haar.
  • Minder pluizig haar.
  • Haarkleur blijft langer mooi.
  • Geen irritatie van de hoofdhuid.

Onze meest populaire shampoo’s zonder SLS

Parabenen in Shampoo

Naast SLS zit er ook vaak parabenen in shampoo. Ze worden gebruikt als conserveringsmiddel en zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is. Het bestaat uit verschillende chemische ingrediënten. Er zijn verschillende soorten parabenen maar ze zijn er allemaal op gericht om de ontwikkeling van bacteriën en schimmels te tegen te gaan.

Parabenen vind je veel terug in shampoo’s en conditioners. Net als SLS zijn parabenen erg goedkoop om te produceren en dus worden ze graag gebruikt. Uit een aantal onderzoeken werd een connectie gelegd tussen parabenen en kanker. Hieruit bleek dat parabenen de werking van oestrogeen imiteren waardoor een kankergezwel kan ontstaan of groeien. Het is belangrijk om op te merken dat uit deze onderzoeken geen sterke conclusies getrokken kunnen worden. Meer onderzoek is nodig om de schadelijke effecten van parabenen te achterhalen.

Zijn parabenen gevaarlijk?

Al sinds 1950 weten we dat parabenen goed werken tegen bacterien en schimmels, maar de laatste jaren zijn er een aantal studies geweest waarbij parabenen gelinkt werden aan gezondheidsrisico’s die veroorzaakt werden door opname via de huid. Bijvoorbeeld deze studie van Reading. Een van de studies liet zien dat parabenen het juist functioneren van hormonen kan verstoren waardoor er een grotere kans op vergiftiging en borstkanker ontstaat. Ook werden er door een Britse wetenschapper parabenen gevonden in diverse kanker tumoren.

Hoewel hiermee niet het bewijs is geleverd dat deze parabenen de oorzaak waren van de kanker bleek wel dat de parabenen niet werden afgebroken door het lichaam en als een geheel in deze tumor aanwezig waren. Hieruit blijkt dus dat deze stof volledig door de huid heen opgenomen kan worden en door het lichaam niet meer afgebroken wordt. Hierdoor ontstaat de twijfel in hoeverre dit in het lichaam kan opstapelen en tot gevaarlijke situaties kan leiden, zeker wanneer deze langdurig gebruikt worden.

Met bovenstaande informatie zijn veel mensen de laatste jaren overgestapt op producten zonder parabenen. Met name mensen die gevoelig zijn voor (borst)kanker hebben vaak de overstap gemaakt naar betere producten. Met name mensen waarbij (borst)kanker in de familie voor komt proberen deze stof te mijden. Alternatieven gebruiken vaak biologische en natuurlijke ingredienten die dezelfde positieve effecten hebben zonder dat er een kans op bijwerkingen is.

Een lage dosering parabenen is officieel veilig gekeurd voor het lichaam, maar het is momenteel onduidelijk of het lichaam over tijd deze stof kan opslaan, waardoor er een hogere dosering ontstaat. Let erop dat parabenen in verschillende vormen voorkomen, maar wel altijd eindigen op ‘paraben’ of ‘parabeen’. Let op het label met name op propylparabeen, isobutylparabeen, ethylparabeen en butylparabeen.

Steeds meer mensen stappen over op parabeen vrije producten, waardoor de fabrikanten dit gelukkig volgen. Wij hebben inmiddels ook een ruime reeks aan producten zonder parabenen, zoals deze parabeen vrije shampoo’s. Op dit moment weten we de precieze effecten van parabenen op het lichaam nog niet. Terwijl de onderzoeken gaande zijn kan het verstandig zijn om parabenen te vermijden of in ieder geval te verminderen.