Een groot deel van de shampoo’s bevat SLS en parabenen, maar wat zijn dit eigenlijk? Waarom zijn SLS en parabenen slecht? Of valt het allemaal wel mee?

SLS & Parabenen in Shampoo

JASON SLS-vrije shampoo (Fragrance Free)

SLS is ook wel bekend als Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate, of Sodium acetyl sulfate. SLS valt onder de ‘sulfieten’. Het zit in het merendeel van de shampoo’s en zorgt ervoor dat deze schuimt en dat de shampoo reinigt. Dit zijn dan ook de dingen die we zoeken in een shampoo; maar SLS heeft ook een hoop nadelige effecten op je haar! De voornaamste reden dat het gebruikt wordt is omdat het erg goedkoop is, niet omdat het goed is.

SLS zit eigenlijk in vrijwel elk (goedkoop) product dat flink moet schuimen, bijvoorbeeld badschuim. Maar niet alleen in cosmetica producten, het zit ook in in agressieve poetsmiddelen, poetsmiddel om je vloer mee schoon te maken of zelfs je motor te ontvetten. Kijk maar eens de etiketten en ga op zoek naar SLS of SLES (Sodium Laureth Sulfate). Grote kans dat je het tegenkomt in producten die jij nooit op je huid of haar zou smeren…

Dus als het in poetsmiddel zit, waarom zit SLS dan ook in Shampoo? Nou, omdat het goedkoop is. Ga maar eens kijken op de veelgebruikte shampoo’s en je komt het overal tegen.

Waarom is SLS slecht?

sls freeIn het algemeen heeft SLS een uitdrogend effect, en kan het erg agressief zijn voor je haar en hoofdhuid. Een ongewenst effect van je shampoo. Het kan zorgen voor irritaties van de huid en zelfs haaruitval als gevolg hebben. Vervelling, irritatie en roodheid van de huid zijn al gemeld. Het lijkt een beetje op roos en andere allergische reacties.

SLS ontdoet je haar en hoofdhuid van vocht en kan deze dus uitdrogen. Deze agressieve werking kan ook de natuurlijke beschermlaag van je haar en hoofdhuid verstoren waardoor er een balans verbroken wordt, leidend tot te droog of soms te vet haar.

SLS is zelfs al in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker. SLS wordt opgenomen door het lichaam en kan daar dagenlang blijven zitten. in sommige gevallen kan het zich ophopen in je lichaam. Meer onderzoek is nodig, maar het geeft wel de ernst van dit middel aan. 

Shampoo zonder SLS

OK, dus SLS en andere sulfaten zijn niet goed voor je haar en hoofdhuid. Maar zijn er ook alternatieven? JA, er zijn een hoop goede shampoo’s zonder SLS. Onze absolute aanrader zijn de prachtige en natuurlijke producten van JASON. Deze eerlijke en heerlijke shampoo’s zijn SLS vrij en bevatten geen parabenen. Met name voor mensen met een droge, jeukerige of gevoelige huid zijn deze SLS-vrije shampoo’s sterk aan te raden. Als extra voordeeltje heeft het ook nog dat je haar langer zijn (eigen) kleur houdt en mooi blijft.

Voordelen SLS vrije Shampoo (zonder sulfaten)

Hierboven werden al enkele voorbeelden van een SLS vrije shampoo genoemd, maar we zetten ze nog eens op een rijtje:

  • meer glans
  • minder haaruitval
  • minder pluizig
  • Kleur blijft langer mooi
  • Sterker haar
  • Natuurlijk
  • Geen irritatie van de hoofdhuid
  • Behoud van natuurlijke gezonde olieen.

Parabenen in Shampoo

Naast SLS zit er ook vaak parabenen in shampoo. Ze worden gebruikt als conserveringsmiddel en zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is. Je ziet parabenen vaak terug in shampoo’s en conditioners. Net als SLS zijn parabenen erg goedkoop om te produceren en dus worden ze graag gebruikt. Uit een aantal onderzoeken werd een connectie gelegd tussen parabenen en kanker. Hieruit bleek dat parabenen de werking van oestrogeen imiteren waardoor een kankergezwel kan ontstaan of groeien. Het is belangrijk om op te merken dat uit deze onderzoeken geen sterke conclusies getrokken kunnen worden. Meer onderzoek is nodig om de schadelijke effecten van parabenen te achterhalen.

Shampoo zonder SLS en Parabenen

Hieronder vind je onze meest populaire shampoo’s zonder SLS.