Wat is nu een goede Shampoo?

Bij de aankoop van een shampoo is het belangrijk om te kijken waar je de shampoo voor gaat gebruiken. De meeste mensen denken ‘Om mijn haar te wassen‘, maar er kunnen nog een heleboel andere factoren meespelen. Bij de keuze van een shampoo is het dus belangrijk om deze af te stemmen op jouw type haar; en waar je hem voor wilt gebruiken. Wij hebben een speciaal artikel geschreven over het kiezen van de juiste shampoo voor jouw type haar.

Zo kun je bij dun en futloos haar kiezen voor een shampoo voor extra volume. Wanneer je last hebt van haaruitval is er een shampoo tegen dunner worden haar. De eerste vraag is dus: ‘Wat wil je bereiken met de shampoo’?

Ingredienten in shampoo

Een tweede stap is goed te kijken naar welke ingrediënten in de shampoo zitten. Iedere shampoo heeft zijn eigen unieke samenstelling van ingrediënten. Het is dan ook onmogelijk om een volledig lijst van alle mogelijkheden op te noemen. Om toch een overzicht te krijgen noemen we hier de belangrijkste ingrediënten waarvan wij overtuigd zijn dat ze een positieve werking hebben.

  • Emu Oil Dit wondermiddel wordt steeds vaker in verband gebracht met allerlei positieve effecten, waaronder sterker haar. Het zorgt voor een gezonde hoofdhuid en voedt de haarzakjes.
  • Rooibos dient als anti-oxidant en remt ontstekingen.
  • MSM dient ook als anti-oxidant en is vaak in verband gebracht met verminderde DHT.
  • Caffeine vermindert het vrije testosteron in de hoofdhuid, met sterker haar als gevolg.
  • Zink moet eigenlijk in elke shampoo zitten. Goed voor de hoofdhuid en helpt mee DHT te blokkeren.

Naast goede ingrediënten zijn er ook slechte. Met name het gebruik van SLS en parabenen zijn schadelijk voor het haar en de hoofdhuid. Het heeft een irriterend en uitdrogend effect en dient vermeden te worden.

Geur, Kleur en structuur

Misschien minder belangrijk dan de werking, maar de zintuigen willen ook wat. Producenten doen dan ook altijd hun best om een lekker geurtje, een mooi kleurtje en een fijne structuur aan een shampoo te geven. Opletten weer dat er niet onnodig parfum of kleurstof wordt toegevoegd! Wanneer je een gevoelige hoofdhuid hebt je last kunt hebben van parfum en kleurstoffen. Probeer in dat geval een parfumvrije shampoo.

Wanneer je de juiste shampoo hebt gekozen is het belangrijk om een goede conditioner te gebruiken. Deze helpt om de haren en hoofdhuid in optimale conditie te houden.