Anti-roos Shampoo

Hoewel het niet veel besproken wordt, heeft vrijwel iedereen ergens in zijn of haar leven last van roos.

Roos ontstaat wanneer de hoofdhuid te vaak wordt vernieuwd. Hierbij wordt er te veel ‘Sebum’ aangemaakt dat zorgt voor de bekende witte schilfers. Sebum is een natuurlijke olie, die helpt om de hoofdhuid gezond te houden. Wanneer er echter te veel wordt geproduceerd blijven witte (huid)schilfers achter de op de hoofdhuid en haren die zichtbaar zijn van buitenaf. Roos is niet schadelijk voor je haar, maar kan wel heel vervelend zijn. Buiten het cosmetische effect kan het ook jeuken en zorgen voor een geïrriteerde huid. Wanneer je last hebt van roos zal niet elke shampoo hier tegen werken. Simpelweg vaker je haar wassen is in dit geval niet effectief, je hebt een speciale anti-roos shampoo nodig.

Naast een goede shampoo tegen roos adviseren wij om je haar niet te warm te wassen, dit kan de hoofdhuid irriteren waardoor meer sebum wordt aangemaakt. Daarnaast kan overmatig gebruik van styling tools (stijltang, föhn) ook roos versterken. Probeer deze items daarom met mate te gebruiken.

Dandrene anti roos shampoo

Deze hoogwaardige shampoo van DS Laboratories bevat speciale ingrediënten die roos tegen gaan.

  • Vermindert schimmels die roos aanmaken (anti roos)
  • Vermindert de olie op de hoofdhuid die de schimmels voeden
  • Voedt het haar en de hoofdhuid met amino zuren
  • Vermindert ontstekingen en jeuk

JASON Anti Roos 2 in 1

Deze shampoo van JASON is 2 in 1, en wast niet alleen je haar maar verzorgt ook nog je hoofdhuid. Het actieve ingredient pyrthion zink beheerst roos, waardoor schilfers en jeuk verleden tijd zijn. Tarweproteïne versterkt het haar terwijl voedende jojoba-olie zorgt voor zachtheid en beheersbaarheid.

Het merk Jason® bestaat al sinds 1959. Het was een van eerste producenten die natuurlijke producten aanbood zonder agressieve chemicalien. Al meer dan 50 jaar staat dit merk voor no-nonsense, natuurlijke producten die ook nog erg goed werken. De producten bevatten geen petrolatim, sodium lauryl of laureth sulfate (SLS) en geen parabenen. De producten worden niet getest op dieren.

Wat is Roos?

Roos is een aandoening aan de hoofdhuid die voor haarvlokjes zorgt. Vaak gaat dit gepaard met een jeukende hoofdhuid. Hoewel de precieze oorzaak nog steeds niet bekend is, zijn er wel bepaalde factoren die de kans doe vergroten. Zo is het niet gerelateerd aan slechte hygiene, maar kun je het wel makkelijker zien wanneer je je haar niet vaak wast of borstelt.

  • Roos is een veel voorkomende aandoening. Het kan soms lastig zijn om te behandelen
  • Hoewel hygiene niet de oorzaak is van roos, kan het wel helpen om het haar vaker te wassen en borstelen om de vlokken te verwijderen
  • Bepaalde huidtypen maken meer kans op roos. Ook het gebruik van slechte haarproducten kan een oorzaak zijn.
  • Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar die vaak goed werken.

Roos verhelpen

De meeste shampoo’s en lotions tegen roos kun je gewoon zonder recept kopen. Indien je kiest voor  de juiste producten zullen deze in de meeste gevallen goed werken. Mocht je alsnog last hebben van hardnekkige roos dan kan het noodzakelijk zijn om een dokter te zien die een sterker recept voorschrijft. Wij adviseren om echter eerst de reguliere producten te gebruiken, omdat de sterkere producten ook andere nadelige effecten kan hebben.

Wanneer je gebruik maakt van een anti-roos shampoo is het verstandig om eerst de vlokken zo goed mogelijk te verwijderen. Wanneer je opgedroogde huid hebt op de hoofdhuid kun je proberen dit voorzichtig eraf te wrijven. Gebruik hierbij nooit je nagels, omdat dit de haarzakjes kan beschadigen.

Een ingredient waar je naar wilt kijken is Zinc Pyrithione. Dit is aangetoond om goed te helpen tegen roos. Een goede anti-roos shampoo bevat meestal 1 of 2% concentratie hiervan. Wanneer je net begint met de shampoo kun je ervoor kiezen om je haar iedere dag te wassen en de hoofdhuid goed te behandelen. Wanneer de roos afneemt kun je ook de frequentie van gebruik verminderen, bijvoorbeeld na 3 keer per week. Let erop dat je gebruiksaanwijzing van de shampoo volgt. Soms moet je het 5 minuten laten intrekken en soms juist direct uitwassen.

Buiten het gebruik van een goede anti-roos shampoo zijn er nog andere dingen die je zelf kunt doen. Probeer je stress onder controle te houden, omdat dit roos en andere haarproblemen kan veroorzaken. Wanneer je last hebt van een vettige huid kan het helpen om je haar vaker te wassen. Zonlicht kan helpen om roos onder controle te krijgen. Iedere dag een beetje zon kan hierbij positief zijn, maar ga niet urenlang in de zon zitten.

Oorzaken roos

De preciese oorzaken van roos zijn nog steeds niet bekend. Vaak wordt gedacht aan hormonen, omdat de meeste mensen de eerste keer last krijgen van roos rond de pubertijd. Echter kan het ook op andere leeftijden voorkomen. Hieronder zetten wij 10 mogelijke oorzaken op een rijtje

1. Seborroïsch eczeem

Mensen die last hebben van Seborroïsch eczeem hebben een geïrriteerde, olie-achtige huid en hebben een grotere kans op roos. Deze vorm van eczeem kan overal op de huid voorkomen, zoals achter de oren, rond de borstkas, de wenkbrauwen en aan de zijkanten van de neus. Vaak is de huid rood,  vettig en bedekt met witte of gele schilfers. Seborroïsch eczeem is sterk gerelateerd aan Malassezia. Dit is een schimmel die soms op de hoofdhuid leeft en zichzelf voedt met de olie van de haarzakjes. Meestal vormt dit geen probleem, maar bij sommige mensen wordt deze schimmel overactief waardoor de hoofdhuid geïrriteerd kan raken. Hierdoor worden extra huidcellen aangemaakt. Deze extra huidcellen sterven vervolgens af en  vormen, samen met de olie van de hoofdhuid, de bekende schilfers die je ziet bij Roos.

2. Niet genoeg borstelen

Dit klinkt misschien logisch, maar wanneer je je haar niet vaak genoeg borstelt kunnen vlokken en dode huidcellen zich opstapelen. Door regelmatig met een goede borstel het haar te kammen verminder je de kans op roos. Dit geld eigenlijk alleen voor mensen met lang haar.

3. Gist

Mensen die gevoelig zijn voor gist (Yeast) hebben een grotere kans op het ontwikkelen van roos. Vaak is de roos erger in de winter en beter in de warmere zomermaanden. Dit heeft er wellicht mee te maken dat zonlicht de negatieve effecten van gist kan tegengaan.

4. Droge huid

Mensen die last hebben van droge huid hebben ook meer kans op roos. Met name wanneer dit gecombineerd wordt met de koude winterlucht en verwarmde ruimtes zal roos vaker voorkomen. Wanneer je roos hebt door een droge huid is dit vaak gekenmerkt door kleinere, niet vettige vlokjes.

5. Verkeerde shampoo en huidproducten

Wanneer je gebruik maakt van de verkeerde shampoo kan dit ervoor zorgen dat roos ontstaat en/of erger word. Dit kan liggen aan bepaalde ingrediënten die de huid irriteren. Let er dus op dat je een goede shampoo gebruikt, zeker wanneer je hier gevoelig voor bent. Te vaak wassen kan ervoor zorgen dat de huid geïrriteerd raakt waardoor roos ontstaat. Sommige mensen claimen dat te weinig wassen kan zorgen dat dode huidcellen en olie zich opstapelen op de hoofdhuid, waardoor er juist roos ontstaat. Dit is echter nog niet aangetoond.

6. Huidaandoening

Bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, kunnen ook roos triggeren. Er is ook een bepaalde worm die zich hecht aan de haarzakjes, Tinea Capitis, die roos kan veroorzaken.

7. Medische aandoening

Mensen met bepaalde neurologische aandoeningen, zoals Parkinson’s, hebben meer kans op roos en andere vormen van eczeem. Ook andere medische condities gaan hiermee gepaard. Zo bleek dat mensen met HIV tussen de 30% en 83% last heeft van roos, terwijl dit in de gehele populatie rond de 4% ligt. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld na een hartaanval, hebben ook meer kans.

8. Dieet

Een verkeerd dieet kan allerlei huidaandoeningen tot gevolg hebben. Let dus op de juiste voeding voor je haar. Zorg in ieder geval voor voldoende  Zink, Vitamine B, en bepaalde vetten.

9. Stress

Stress kan allerlei effecten op het lichaam, en zo ook op de huid en de haren. Eerder hadden wij het al over haaruitval door stress, maar stress kan ook roos en andere aandoeningen veroorzaken.

10. Leeftijd

Roos komt het meeste voor bij 18-30 jaar, maar het kan ook op andere leeftijden voorkomen. Mannen hebben er meer last van dan vrouwen. Dit is wellicht gerelateerd aan de verschillende hormonen.

 

Roos bij Baby’s

In sommige gevallen kunnen ook baby’s last krijgen van roos. Dit uit zich als een gele, vettige plek op de hoofdhuid. Meestal is het zichtbaar binnen 2 maanden na de geboorte en kan het enkele maanden aanhouden. Door het haar zachtjes te wassen en eventueel een goede baby olie aan te brengen kan voorkomen dat het erger wordt. Let erop dat in een uitzonderlijk geval dit kan leiden tot infecties, zwelling of ontstekingen. Wanneer dit gebeurd dien je direct contact op te nemen met de dokter.