10 Gouden tips voor je haar

In dit artikel geeft onze gastblogger Lucette van der Est 10 tips om jouw haar optimaal te verzorgen, voor stralend en gezond haar.

  1. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke haarverzorgingsproducten die passen bij je haartype (zie ook haar eerder verschenen artikel over natuurlijke cosmetica. Veel shampoo’s, conditioners en haarstylingsproducten bevatten synthetische stoffen. Uit steeds meer onderzoek is gebleken dat deze een schadelijk effect kunnen hebben op het haar en je gezondheid.
  2. Was je haar niet te vaak. Je haar raakt eraan gewend. Je hoofdhuid wordt sneller vettig en hierdoor wil je alleen maar vaker je haar wassen. Al gauw beland je in een vicieuze cirkel. Dus doorbreek dit patroon en probeer hierin een balans te vinden.
  3. Beperk het föhnen, laat het haar natuurlijk opdrogen. De hete lucht uit de föhn beschadigt je haar (zeker in geval van de hoogste stand). Wrijf je haar niet met een handdoek droog maar dep je haar droog met een handdoek. Het haar beschadigt hierdoor veel minder snel.
  4. Verf je haar niet te vaak (het liefst alleen met verf op natuurlijke basis) en let goed op de ingrediënten op de verpakking van de haarverf. De gangbare haarverf bevat veel agressieve stoffen (ammonia bijvoorbeeld) en deze zijn zeer schadelijk voor je haar en je gezondheid.
  5. Laat je haar niet ontkleuren/blonderen (waterstofperoxide), dit beschadigt het haar zeer en het haar wordt bovendien dof en droog. Dit geldt ook voor het permanenten en straighten (glad maken) van je haar.
  6. Borstel je haar niet te vaak en gebruik een haarvriendelijke borstel. Dus geen borstels met metalen pinnen of pinnen met nopjes erop. Het beste zijn borstels met natuurlijk (zwijnen)haar. Kijk ook uit met het doorkammen van je haar na een wasbeurt. Als het haar nat is, is het extra kwetsbaar. Gebruik voor het ontwarren een grove kam van hout bijvoorbeeld of gewoon je handen. Bij het ontklitten van je haar begin je eerst onderaan en werk je zo naar boven. Dit geldt ook voor het borstelen van je haar als het opgedroogd is.
  7.  Gebruik zachte elastiekjes voor je haar en trek je haar niet te strak naar achteren in een staart. Hierdoor kunnen de haarzakjes en je haar beschadigen.
  8. Gebruik zo min mogelijk stijl- en krultangen. Door de hitte van de tangen raakt je haar beschadigd. Nu kan een keertje geen kwaad maar doe je dit wekelijks dan is je haar hier niet heel blij mee.
  9. Laat je haar regelmatig knippen. Dode punten eraf en je haar ziet er weer gezond en fris uit!
  10. Eet gezond, het haar moet goed gevoed worden. Alles wat je eet heeft immers zijn uitwerking op je huid en haar.

Last van haaruitval? Zie ook onze 5 tips tegen haaruitval.

Tips voor mooi en gezond haar

Shampoo van Earth Science

In haar review ging Lucette specifiek in op onze shampoo’s van Earth Science.

Ik ben erg fan van regel nummer 1, aangezien de basis goed moet zijn, namelijk het haarverzorgingsproduct zélf.  Afgelopen tijd ben ik weer aan de slag gegaan met een voor mij nieuw biologisch haar product: Earth Science. Als ik naar mijn eigen haar kijk dan kan het snel pluizig worden. Om die reden heb ik dit keer de Ceramide Care, de antipluis haarlijn van Earth Science getest. Nu kun je na een eerste wasbeurt niet direct een goed oordeel vellen dus ben ik er een achttal weken mee aan de slag gegaan.

De producten hebben een frisse uitstraling en een mooi design. Bij het openen van de flessen verschijnt er een glimlach op mijn gezicht: die GEUR…jeeee wat fantastisch!

Het ruikt naar marsepein. Echt sensationeel! De shampoo schuimt goed maar is niet specifiek geschikt voor pluishaar. Het maakt je haar niet speciaal minder pluizig, jammer. Ook blijkt dit merk niet helemaal natuurlijk te zijn, er zitten bijvoorbeeld siliconen in. En dan nog moet je enige moeite doen om je haar door te kammen. Dus de doorkambaarheid van je haar wordt redelijk maar niet enorm verhoogd door de conditioner. Het is verder een prima product als je bijvoorbeeld haast hebt en frequent je haar wilt wassen. Earth Science levert in ieder geval een bijdrage aan mijn goede voornemen voor het komende jaar: minder snoepen en gezonde alternatieven zoeken. Ik stap gewoon steeds onder de douche en waan mij in een oase van marsepein!
Shampoo van Earth Science