De juiste verzorging van jouw haar is belangrijk om er het beste uit te halen. Met een paar simpele tips krijgt jouw haar meer glans, minder gespleten punten en een voller uiterlijk. Deze tips zijn voor iedereen handig, of je nu last hebt van dunner wordend haar, grijs haar, futloos haar of simpelweg nog wat extra Volume wilt krijgen.

Haren Wassen

Het klinkt misschien gek, maar heel veel mensen wassen hun haren verkeerd. Door je haren op een verkeerde manier te wassen kun je je hoofdhuid en de haren beschadigen, waardoor je haar dunner kan worden of zelfs kan uitvallen. Een goede methode is dus erg belangrijk.

Hoe moet je je haren wassen?

Algemene tips:

 • Gebruik niet te warm water! Te warm water is slecht voor je haar en je hoofdhuid. Koud of lauw is het beste.
 • Doe voorzichtig. Gebruik nooit je nagels en masseer zachtjes met je vingertoppen.
 • Gebruik geen kam onder de douche.
 • Borstel je haar voor het douchen. Dit voorkomt knopen en maakt het douchen gemakkelijker.
 • Gebruik een shampoo die bij je haar type past (!)

Stappen:

 1. Maak je haar goed nat.
 2. Breng een goede shampoo aan. Voor mannen is een hoeveelheid ter grootte van een munt meestal genoeg. Bij lang haar is meer nodig.
 3. Masseer je hoofdhuid zachtjes.
 4. Spoel goed uit. Wees ook hier niet te ruw en gebruik voldoende (niet te warm) water.
 5. Vaak is het nodig om je haar een tweede keer te wassen. Het is dan verstandig om te beginnen met een milde shampoo; gevolgd door een kwalitatief goede shampoo voor jouw doel (bijvoorbeeld tegen haaruitval, shampoo voor krullen etc.)
 6. Nadat de shampoo goed is uitgespoeld breng je je conditioner aan. Let hierbij goed op je haarpunten. Gebruik alleen je vingers om beschadigingen te voorkomen.
 7. Was de conditioner goed uit. Gebruik hiervoor voldoende water. Het is belangrijk dat er niks achter blijft.
 8. Het beste is om af te sluiten met koud water. Hierdoor krijgt je haar meer glans en veerkrachtigheid.

Je haar drogen

 1. Maak je haar goed droog, maar doe dit niet te wild. Wrijf nooit met de handdoek door je haar maar ‘dep’ het droog.
 2. Laat je haar vervolgens aan de lucht drogen. Indien je haast hebt kun je een fohn gebruiken, maar houd er rekening mee dat dit je haar kan uitdrogen. Liever niet te vaak dus.

Neem je tijd voor het wassen en drogen van je haar. Behandel het voorzichtig en wees niet te ruw.

Haren Verven

Het kleuren / verven van je haar kan je haar flink beschadigen, wat extra problematisch is als je last hebt van haaruitval of dunner wordend haar. Wanneer je je haart wilt kleuren is het goed regelmatig een conditioner te gebruiken voor je haar. Hieronder staan tips hoe je je haar veilig kunt verven (met dank aan Dr. Paradi Mirmirani).

 1. Kies een haarverf die donkerder is dan de natuurlijke kleur van je haar om de schade te minimaliseren. Wanneer je toch lichter wilt gaan, kies dan een verf die maximaal 3 tinten lichter is dan je eigen haar. Als je je haar nog lichter wilt maken heb je peroxide nodig, wat schadelijk is voor je haar.
 2. Test haarverf voor gebruik. Volg de instructies van de fabrikant. Indien je jeuk of uitslag krijgt, zwelling, of een brandend gevoel heb je een allergische reactie op de haarverf. Gebruik het product dan niet en raadpleeg een dermatoloog.
 3. Bescherm je haar van de zon. De zon maakt je haar zwaar, droog, ruw en kwetsbaar. Dit is nog meer het geval wanneer je haar gekleurd is. Draag bijvoorbeeld een hoed en maak gebruik van een Shampoo die de kleur van je haar vasthoud.
 4. Wees voorzichtig bij het verven van je haar om langdurende schade te voorkomen. Zet altijd een timer zodat de verf niet te lang in je haar zit. Volg altijd de instructies op de verpakking. Wanneer je tijdens gebruik toch last krijgt van een brandend of stekend gevoel, was het dan onmiddellijk uit en raadpleeg je huisarts of dermatoloog.

Voeding voor je haar

Het eten dat jij dagelijks eet heeft invloed op jouw haar. Hoewel ernstige tekorten in het westen bijna niet meer voorkomen kan voeding wel de kwaliteit, structuur en het uiterlijk van de haren veranderen. Let er met name op dat de innamen van eiwitten, ijzer, zink, omega3, lignanen, vitamine C voldoende zijn. Drink ook ruim voldoende water. Wij hebben een speciaal artikel geschreven over de invloed van voeding op je haar.

 

Bescherm je haar tegen de zon

De zon kan heerlijk aanvoelen, maar let er wel op dat het niet je haar en hoofdhuid beschadigd. De UV-straling in de zon kan namelijk flink wat problemen verorozaken. De juiste verzorging en bescherming zijn dan ook belangrijk om je haar in goede conditie te houden.

De zon kan je haar op meerdere manieren beschadigen:

 • Haarkleur verminderen (zeker bij gekleurd haar)
 • Zorgen voor droog, breekbaar haar.
 • Meer gebroken en gespleten punten.
 • Pluizig haar
 • Verzwakt en dunner haar

Indien je gaat genieten van het zonnetje is goede bescherming dus belangrijk.

Draag een hoed/pet
Als je iets op je hoofd draagt wordt je haar en je hoofdhuid perfect beschermt tegen de zon. Let er wel op dat bij lang haar het alsnog in de zon kan komen. Als je een lange tijd in de zon bent is het altijd aan te raden iets mee te nemen om op je hoofd te dragen.

Shampoo en Conditioner met UV protectie
Er bestaan ook een aantal shampoo’s die een zonnefactor hebben. Echter kleven hier nogal wat nadelen aan omdat veel van de beschermende factoren niet lang genoeg werken. Wij adviseren altijd een hoge kwaliteit shampoo en conditioner; maar opzichzelf bied het niet genoeg bescherming tegen de zon. Voor gekleurd haar kun je eens kijken naar onze speciale shampoo’s voor gekleurd haar, die gekleurd haar langer mooi houden.

Gel/Mousse/Haarspray met UV protectie
Het voordeel van deze middelen is dat het in je haar blijft zitten; waardoor ze iets beter bescherming kunnen bieden dan een shampoo. Let er wel op dat de effectiviteit naar verloop van tijd afneemt. Let erop dat deze beschermende middelen je haar wel vies kunnen maken! Het is dus belangrijk om je haar goed te wassen, en het schoon en gezond te houden.

Een hydraterende conditioner
Een goede conditioner voedt je haar en zorgt ervoor dat het beter beschermt is tegen de zon. De zon breekt bepaalde stoffen af die een conditioner weer kan aanvullen. Kies dus voor een hydraterende conditioner.

Natuurlijk komt ook je hoofdhuid in de zon. Zeker als je dunner haar hebt of die dag je haar anders doet moet je je hoofdhuid extra beschermen. Houd er rekening mee dat deze huid vrijwel nooit zon krijgt, en dus extra snel verbrand. Een hoge factor is dan ook aangeraden. Je kunt ook bewust een aantal scheidingen in je haar maken en op die manier een goede zonnebrand tussen je haar aanbrengen. Gebruik hiervoor eentje zonder chemicaliën, liefst zo natuurlijk mogelijk.