Vitamine voor gezond haar

Om het haar gezond en sterk te houden is het belangrijk om de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Met ons alsmaar veranderende dieet is het soms lastig om deze belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, wat allerlei soorten problemen kan veroorzaken.

Het gebrek aan bepaalde vitamine kan zorgen voor broos en breekbaar haar dat snel beschadigd. Daarnaast kan het haaruitval veroorzaken en ervoor zorgen dat het haar sneller dun wordt. Met de juiste voedingsstoffen kan het haar weer sterker groeien met meer volume en glans. Eerder schreven wij al een artikel over gezonde voeding voor je haar. Op deze pagina praten we meer over vitamine en supplementen voor gezond haar.

Haargroei Pillen

Mocht jij niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen dan kan dit bijdragen aan haaruitval. Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet en probeer alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Mocht dit niet lukken, dan kan het helpen om haar pillen in te nemen. Deze vitamine tabletten zijn speciaal ontwikkeld om het haar te ondersteunen en weer gezond en sterk te maken. Vaak is een combinatie van diverse ingrediënten die samenwerking voor maximaal resultaat. Enerzijds helpen ze mee om de haargroei te bevorderen en het haar weer dikker te maken. Anderzijds proberen ze de oorzaak van haaruitval weg te nemen. Door deze dubbele werking heeft vrijwel iedereen er baat bij.

Populaire supplementen tegen haaruitval 

Foligain haargroei capsules

Deze Haargroei Capsules van Foligain hebben niet alleen de noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen, ze bevatten ook nog eens ingrediënten die de oorzaak van erfelijke haaruitval tegen gaan. Uitermate geschikt voor mensen die last hebben van erfelijke haaruitval en hier iets tegen willen doen. Zo bevatten ze Saw Palmetto wat direct gelinkt is met een afname van haaruitval dankzij de onderdrukking van DHT, een sterk hormoon dat haaruitval veroorzaakt. Nadat DHT geblokkeerd is en haaruitval vermindert wordt, helpen ze de juiste voedingsstoffen te leveren om de haarzakjes weer nieuw leven in te blazen.

Verminderen van DHT

Haaruitval wordt voor het grootste deel veroorzaakt door DHT, een agressief hormoon dat ervoor kan zorgen dat de haarzakjes kleiner worden en uiteindelijk zelfs afsterven. Onder een lichamelijk enzym 5-alfa-reductase wordt testosteron omgezet naar DHT. De meeste supplementen verminderen deze omzetting, of gaan de hoeveelheid vrije DHT tegen. Wanneer DHT wordt verminderd is de kans op haaruitval ook kleiner.

Vitamine voor het haar

Een gezond en gebalanceerd is belangrijk voor een gezond lichaam, en zo ook voor je haar. Hoewel er niet één super vitamine is te noemen, zijn er wel een aantal die direct gelinkt zijn aan gezond haar. Een tekort aan Vitamine C kan zorgen voor droog en slap haar. Een tekort aan zink en ijzer is gerelateerd en haaruitval. Omega 3 vetzuren kunnen helpen om de hoofdhuid gezond te houden wat helpt bij sterker haar met meer glans. Vergeet ook niet om voldoende water te drinken, minimaal 1.5 liter per dag.

Vitamines

Biotine

Biotine is een andere naam voor vitamine B8. Het speelt een rol bij de groeiprocessen in het lichaam, en kan helpen om de haren sterk te houden. Wanneer de normale haargroei is verstoord kan het helpen deze te herstellen de haargroei te bevorderen. Biotine is met name effectief als supplement en zit dan ook vrijwel altijd in supplementen voor gezond haar.

Vitamine B

Naast Biotine helpen de andere Vitamine B bij de aanmaak van rode bloedcellen. Deze transporteren zuurstof en voedingsstoffen naar de hoofdhuid en daarmee de haarzakjes. Dit is een belangrijk onderdeel voor gezonde haargroei.

Vitamine A

Alle cellen in het lichaam hebben vitamine A nodig om te groeien, inclusief de haarzakjes. Daarnaast is het belangrijk bij de vorming van sebum. Dit is een olie-achtige substantie die de hoofdhuid en de onderliggende haarzakjes gezond houdt. Een ernstig tekort aan vitamine A kan haaruitval veroorzaken, maar let op dat een overschot juist schadelijk kan zijn. Je haar heeft vitamine A nodig ter hydratatie en om te groeien.

Vitamine C

Vitamine C is een sterke anti-oxidant die kan helpen om het haar te beschermen. Deze anti-oxidant werking helpt om vrije radicalen te blokkeren. Vrije radicalen kunnen een rol spelen bij de vroegtijdige veroudering van het haar. Vitamine C helpt ook bij de vorming van collageen, een belangrijk onderdeel van het haar. Bovendien helpt het bij de opname van ijzer.

Vitamine D

Vitamine D kan helpen bij de aanmaak van nieuwe haarzakjes, en speelt dan ook een rol bij de productie van nieuwe haren. De precieze werking is momenteel onduidelijk, maar een tekort aan vitamine D is wel vaker gelinkt aan haaruitval.

Vitamine E

Net als Vitamine C is Vitamine E een anti-oxidant die kan helpen bij de bescherming tegen vrije radicalen. Bij een wetenschappelijk onderzoekt bleek een toename van 34.5% haargroei bij mensen die last hadden van haaruitval.

IJzer

IJzer helpt de rode bloedcellen om zuurstof te transporteren. Het is erg belangrijk voor de energie huishouding in het lichaam. Een tekort een ijzer resulteert vaak in vermoeidheid, en kan leiden tot haaruitval. Bij een ernstig tekort is het waarschijnlijk dat het haar slecht zal groeien of zelfs zal uitvallen.

Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij de groei en het herstel van de haren. Het helpt bovendien om voldoende olie aan te maken zodat de haarzakjes goed kunnen werken. Wanneer je last hebt van een zink tekort kan de inname van zink haauitval verminderen.

Eiwitten

Je haren bestaan vrijwel volledig uit eiwitten, en is daarmee een essentieel bouwstof voor gezond haar. Deze eiwitten worden ook wel omschreven als proteïne of keratine. De meeste mensen in Nederland hebben geen last van een eiwit tekort. Mocht jij vegetarisch of veganistisch zijn let er dan wel op dat je voldoende eiwitten binnen krijgt.

Saw Palmetto

Dit ingredient werkt tegen haaruitval door het 5AR proces te gaan. Dit is verantwoordelijk voor de vorming van DHT. Saw Palmetto komt uit een plantje dat van nature in Amerika voorkomt. Het is effectief gebleken om haaruitval te verminderen; met name de vorm van een supplement.

Gezond haar