Soorten haaruitval

Er zijn diverse soorten haaruitval, die gekenmerkt worden door verschillende patronen. De medische term voor kaalheid is Alopecia. Je ziet dit woord dan ook vaak terug in de benamingen. Deze soorten kunnen het gevolg zijn van erfelijke factoren, normale biologische processen of bepaalde ziektes.

  1. Erfelijke Haaruitval
  2. Alopecia Areata
  3. Telogeen Effluvium
  4. Traction Alopecia
  5. Scarring Alopecia
  6. Frontale fibroserende alopecia
  7. Alopecia traumatica

Erfelijke haaruitval – AGA

De officiële term voor erfelijke haaruitval is Alopecia Androgenetica (AGA). Dit is de meest voorkomende vorm van haarverlies en wordt gekenmerkt door het typende patroon van kruin en inhammen.  Hoewel sommige mensen denken dat het alleen bij mannen voorkomt, hebben vrouwen ook last van AGA. De eerste symptomen zijn meestal een uitdunnende kruin en teruglopende inhammen. Hoewel het teruglopen van de haarlijn normaal is rond het 18e levensjaar, zal bij AGA zich steeds duidelijker inhammen vormen. Bij vrouwen uit het zich meestal in dunner wordend haar bovenop, waarop het met name rond de scheiding zichtbaar is. Mannen kunnen hier al last van krijgen vanaf hun 16e, vrouwen meestal vanaf hun 40e levensjaar. Het hormoon Dihydrotestosteron (DHT) speelt een grote rol bij deze vorm van haarverlies. AGA is gelukkig tamelijk goed te behandelen met producten die online te koop zijn. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter het zal werken omdat de haarzakjes dan nog actief zijn. Wanneer je lang wacht (>5-10 jaar) kan het zijn dat de haarzakjes niet meer te activeren zijn. Wij verwijzen je graag naar dit artikel over producten tegen erfelijke haaruitval.

Alopecia Areata – AA

Deze vorm kenmerkt zich door de pleksgewijze kale plekjes op het hoofdhuid. Er vormen zich kleine kale plekjes op het hoofd, vaak ter grootte van een munt. In sommige gevallen kunnen deze kale plekjes zich ook naar de rest van het lichaam verspreiden. Het beperkt zich dus niet alleen tot de hoofdhuid. Hoewel het nog niet 100% zeker is aangetoond zijn deze plekjes waarschijnlijk het gevolg van een auto-immuunziekte. Het lichaam maakt zelf stoffen aan die het eigen lichaam aanvallen. Bij AA worden de haarzakjes aangevallen waarna het de kale plekjes tevoorschijn komen.

Bij de eerste fase van Alopecia Areata gaat het om kleine plekjes verspreid over het lichaam. Wanneer dit zich doorzet en alle haren op de hoofdhuid verloren zijn gegaan spreekt men van Alopecia Totalis. Wanneer alle haren op het lichaam verdwenen zijn, inclusief wenkbrouwen en wimpers, spreekt men van Alpecia Univeralis.

Het lijkt erop dat bepaalde genen de oorzaak kunnen zijn van AA, maar het onderzoek is nog niet zeker. Andere mogelijke oorzaken zijn stress, maar ook dat is niet bewezen. Het blijkt dat wanneer AA in de familie voorkomt er meer kans is op Alopecia Areata bij andere familie leden. In de meeste gevallen zal Alopecia Areata vanzelf over gaan.  Op de website van de Alopecia Vereniging vind je m eer informatie over mogelijke oorzaken en behandelingen tegen Alopecia Areata.

Telogeen Effluvium

Deze vorm van haaruitval is gelukkig tijdelijk. Wanneer de oorzaak weg wordt genomen zal het haar zich meestal snel weer herstellen. Oorzaken van Telogeen Effluvium kunnen zijn stress, medicijngebruik en hormoonschommelingen. Wanneer dit optreed veranderd de groeicyclus van het haar, waardoor er opeens een grote hoeveelheid haren op hetzelfde moment in de rustfase komen. Hierdoor vallen ook op hetzelfde moment veel haren uit. Hierdoor ontstaan dunne plekken over de gehele hoofdhuid, maar echt kale plekken zouden niet moeten voorkomen. Telogeen Effluvium kan plotseling optreden waarbij op korte termijn het haar flink dunner wordt. Soms is het echter een langzaam proces waarbij het maanden duurt voordat het zichtbaar wordt.

Traction Alopecia

Dit is een vorm van haarverlies die veroorzaakt wordt doordat er voor lange tijd aan het haar getrokken wordt. Dit klinkt misschien vreemd, maar bepaalde soorten haarstijlen kunnen dit veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je je haar goed verzorgt. Wanneer er te lang aan het haar getrokken wordt kunnen de haarzakjes beschadigen. Mogelijke oorzaken zijn een paardenstaart, strak ingevlochten haar en andere stijlen waarbij het haar strak wordt gespannen. Hoewel deze stijl populair is worden de gevolgen vaak onderschat. Ook bekende TV sterren hebben hier last van en hebben inmiddels last van haaruitval. Let dus met de stijl van je haar, en probeer je haar niet te lang onder spanning te laten staan. De gevolgen kunnen pas jaren later komen en zijn daarom lastig in te schatten.

Scarring Alopecia

Letterlijk vertaald is dit haaruitval met littekens. In dit geval kunnen zich littekens vormen onder de hoofdhuid, waardoor de haarzakjes beschadigd raken. Wanneer dit ernstig is zullen de haarzakjes volledig bedekt worden door littekenweefsel en niet meer werken. Deze vorm komt maar zelden voor. Soms wordt het het nauwelijks opgemerkt, maar het kan ook gepaard gaan met ernstige jeuk, pijn en een brandend gevoel. De littekens zijn meestal niet zichtbaar van buitenaf omdat het onder de huid plaats vind.

De oorzaken zijn op dit moment nog niet goed begrepen. Het heeft te maken met ontstekingen (inflammatie) van het haarzakje waar de stamcellen en oil glands zich bevinden. Wanneer deze cellen kapot gaan is er geen manier meer om dit te herstellen. Het is niet besmettelijk en het is niet in relatie gebracht met andere ziektes. Het komt voor bij volledig gezonde mannen en vrouwen van alle leeftijden. Om Scarring Alopecia met zekerheid vast te stellen zal meestal een biopsie van de hoofdhuid genomen moeten worden.

Frontale Fibroserende Alopecia

Deze vorm van haaruitval wordt gekenmerkt door haaruitval aan de zijkant en voorkant van het hoofd. Vaak gaat dit gepaard met de vorming van littekens. Frontale fibroserende alopecia (FFA) komt het meeste voor bij vrouwen na de menopauze. De precieze oorzaak is onbekend, maar het lijkt een verstoorde immuunrespons te zijn die de eigen haarzakjes aanvalt. Door de timing van de aandoening is het waarschijnlijk dat het iets met de hormoonschommeling te doen heeft, maar er moet meer onderzoek gedaan worden. Naast de zijkant en voorkant van het haar kunnen ook de wenkbrauwen gedeeltelijk uitvallen. Een mogelijke oplossing tegen FFA is cortocosteroide.

Alopecia traumatica

Bij Alopecia traumatica wordt de haaruitval meestal veroorzaakt door een externe factor; een trauma aan de haarzakjes. Voorbeelden zijn het verbranden van de hoofdhuid of het blijvend ontkroezen van het haar. Hierdoor kunnen de haren en de hoofdhuid zo ernstig beschadigen dat er littekens op de hoofdhuid ontstaan. Hierdoor wordt de groei op de plek van de littekens beperkt. Let erop dat Alopecia traumatica niet verward dient te worden met trichotillomanie. Op het moment van schrijven is er geen behandeling voor Alopecia traumatica. Het is belangrijk om de externe factor zo snel mogelijk weg te nemen. Indien de hoofdhuid (nog niet beschadigt is zullen de haren na het stoppen van deze externe factoren weer teruggroeien. Wanneer de huid blijvend beschadigt is en littekens zijn ontstaan kan op deze plek blijvend een kale plek blijven.


 

Deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Desondanks kunnen er fouten voorkomen.
Mocht jij last hebben van haaruitval dan adviseren je dit altijd eerst met je huisarts te bespreken om de oorzaak vast te stellen.
Verschillende soorten haaruitval