Dun Haar

Meer dan 50% van alle mannen krijgt last van dunner wordend haar. Dit percentage neemt toe naarmate men ouder wordt. Dit is meestal het gevolg van het hormoon DHT, dat ervoor kan zorgen dat de haarzakjes verkleinen en de haren dunner worden. Door de juiste aanpak en behandelingen kun je het beste maken van dun haar.

Dun haar voorkomen

De eerste stap die je kunt nemen is ervoor zorgen dat je huidige levensstijl geen rol speelt in jouw dunner wordende haar. Zo zal het minimaliseren van stress en het stoppen met roken helpen om jouw in optimale conditie te houden. Ook gezonde voeding speelt een factor. Let erop dat wanneer jij flink sport en met name focust op het bouwen van spieren dit in sommige gevallen de haaruitval kan versnellen. Het onderzoek is niet 100% zeker, maar er lijkt een link te zijn tussen de inname van whey-eiwitten en creatine met een toename van DHT. Dit verhoogde niveau van DHT kan bijdragen aan een toename van haaruitval.

Hoewel het wassen van je haar soms confronterend kan zijn is het belangrijk hier niet mee te stoppen. Sommige mensen stoppen met het wassen van hun haar omdat de uitgevallen haren dan zichtbaar worden. Het wassen van je haar met een goede shampoo kan echter helpen om de hoofdhuid gezond te houden en je haar meer volume te geven.

Wanneer de haaruitval doorzet kun je de onderliggende oorzaken van haaruitval aanpakken. Focus hierbij op producten die DHT verminderen en helpen de haargroei te bevorderen. In ons artikel over het stimuleren van haargroei vind je tips en producten die hierbij helpen. Op deze pagina vind je ook producten die helpen om DHT te verlagen.

Omgaan met Dun haar

Hoewel het belangrijk is om de onderliggende oorzaak van dun haar aan te pakken, kun je ook het nodige doen kwa styling. Het in model brengen van dun haar is anders dan dik haar, en is belangrijk dat je de juiste producten kiest voor het type haar. Bij dun haar is het verstandige om natte-, olie-achtige producten te voorkomen. Deze producten plakken het haar aan elkaar en maken het zwaarder, waardoor het er nog dunner uitziet.

Het is beter om te kiezen voor droge producten die veel texture geven. Ook zijn er speciale sprays en mousse die helpen om dun haar weer wat meer volume te geven. Let erop dat de producten de haren niet bij elkaar plakken omdat dit dun haar juist erger maakt.

Mocht je dun haar willen verbergen dan kun je ook kijken naar Haarvezels. Dit zijn minuscule vezeltjes die hechten aan je haar en een enorm volume effect hebben. Bij het aanbrengen van deze vezeltjes kan dun haar volledig verdwijnen. De effecten zijn indrukwekkend.

Kapsels voor dun haar

Wanneer je de oorzaken van haaruitval hebt aangepakt en de juiste producten gebruikt om jouw haar te stylen, kun je ook nog kijken welk kapsel geschikt is. Zo zijn sommige kapsels niet mogelijk met dun haar, maar er zijn een hoop mogelijkheden die er goed uitzien en helpen het dunne haar te verbergen.

Hoewel dit een lastige eerste stap kan zijn, is het erkennen van het dune haar belangrijk. Houd niet vast aan het kapsel dat je altijd al had, het is tijd om iets nieuws te zoeken. Pas jouw kapsel aan op de huidige status van je haar, niet hoe het vroeger was. Een kapper met veel ervaring kan helpen je hierin te adviseren. Probeer iemand te vinden die veel ervaring heeft met mannen, liefst al velen jaren kapper is en daarmee veel kapsels kent.

Twee kapsels die worden aangeraden bij dun haar zijn de ‘ French Crop’ en een kort kapsel met fades. De French Crop is een kort geknipt model (met schaar) dat lichtjes naar voren wordt gekamd. Volg hierbij de natuurlijke textuur van het haar. Een andere mogelijkheid is kort bovenop met een fade aan de zijkanten en achterkant van het hoofd. Omdat het haar aan de zijkanten korter is lijkt het haar bovenop dikker. Over het algemeen is kort haar vaak beter dan lang haar. Probeer niet de kale plekken te verbergen met lang haar, maar kies voor een strak kort kapsel.

Kapsel voor dun haarBron: TrendHeads