Heb ik last van haaruitval?

Het meten en bepalen van haaruitval kan erg verwarrend zijn. Veel mensen gebruiken ineffectieve methodes waardoor het niet duidelijk is of ze nu wel of geen haaruitval hebben. Wanneer je wilt weten of je last hebt van haaruitval is het belangrijk een zo objectief mogelijke meet-methode te gebruiken. Zo zijn wij helemaal geen fan van de haren in het douche putje tellen. Dit geld ook voor haren op de kussensloop, in je borstel, enzovoorts. Dit komt omdat deze manier van meten erg subjectief is, en er een hoop factoren meespelen. Zo is het heel gewoonlijk om door fases te gaan, waarbij er meer en minder haren uitvallen.

Wij adviseren een zo objectief mogelijk methode:

 • Probeer je haarstatus zo objectief mogelijk vast te stellen. Wij adviseren om een foto te maken van het haar
 • Het is belangrijk dat het haar steeds ongeveer dezelfde status heeft:
  • Was het haar voor de foto met een shampoo.
  • Zorg dat het haar volledig droog is.
  • Gebruik geen styling producten.
  • Breng het haar in hetzelfde model, bijvoorbeeld allemaal naar voren of naar achteren.
  • Zorg ervoor dat het licht in de kamer ongeveer hetzelfde is. Vaak is het handig om te kiezen voor een tijdstip waarop het donker is een te kiezen voor een bepaalde lamp met genoeg licht. Gebruik steeds diezelfde lamp.
  • Probeer de foto steeds uit dezelfde hoek te nemen. Liefst vanuit 3 hoeken. Bijvoorbeeld schuin van bovenop op de inhammen. Recht van bovenop. En schuin van achteren op de kruin.
  • Probeer dit over een langere periode te doen, iedere maand.

Met deze methode kun jij de status van je haar goed volgen en eventueel actie ondernemen. Na verloop van tijd heb jij een mooi foto rapportage van de status van je haar. Lijkt er inderdaad iets aan de hand te zijn kijk dan eens op onze pagina met meer informatie over haaruitval. Let hierbij vooral op de inhammen en de kruin, omdat de haaruitval daar vaak het eerst zichtbaar is.

Haaruitval op de inhammen

Haaruitval kruin

Dit is een voorbeeld van zo’n foto. De eerste foto is om te kijken naar de inhammen. De tweede foto richt zich op de kruin. Om dit nog iets te verbeteren zou wat meer licht gebruikt kunnen worden voor een duidelijker patroon.

Haren in het douche putje

Zoals gezegd zijn wij geen fan van het tellen van de uitgevallen haren. De reden hiervoor is dat het erg misleidend is. Het is normaal om door bepaalde fases van groei en uitval te gaan. Zo verliezen sommige mensen meer haren in bepaalde seizoenen. Dit wil nog niet zeggen dat je (erfelijke) haaruitval hebt. Ook zijn allerlei externe factoren van invloed. Heb jij die dag bijvoorbeeld veel aan je haren gezeten, dan heb je de losse haren waarschijnlijk al ergens anders verloren. Het verliezen van een paar haren per dag is heel normaal en niks om je zorgen over te maken. De meeste mensen verliezen 50 tot 120 haren per dag.

Door te focussen op de haren die jij tegenkomt kan een erg vertekend beeld ontstaan. Degene focust er steeds meer op en ziet overal haren. Op een gegeven moment wordt een obsessie waardoor een vertekend beeld ontstaan. Wij adviseren dan ook de methode door foto’s te nemen over langere tijd

Bloedonderzoek

Mocht uit de foto’s blijken dat de status van jouw haren achteruit gaat dan kun je overwegen om naar de huisarts te gaan. Een huisarts/dermatoloog kan de hoofdhuid beter bekijken en is vaak bekend met het patroon van erfelijke haaruitval. Eventueel kan hij ook een bloedonderzoek afnemen om te kijken of er bepaalde oorzaken zijn. In sommige gevallen is een vitamine tekort of ziekte de oorzaak.

Let erop dat sommige huisartsen haaruitval niet erg serieus nemen. Wij hebben zeer verschillende verhalen gehoord van huisartsen die heel behulpzaam zijn tot artsen die het aan de kant schuiven.  Mocht jij zo een dokter tegenkomen, vraag hem of haar dan vriendelijk om doorverwezen te worden naar een dermatoloog. Indien het voor jou een serieus probleem is zorg er dan ook voor dat het serieus genomen wordt.