Haaruitval bij vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van de vrouwen last heeft van dunner wordend haar of een vorm van haarverlies na de menopauze. Hierbij zal niet perse het haar geheel uitvallen, maar wel significant dunner worden waardoor de hoofdhuid in sommige gevallen zichtbaar wordt. Maar ook vrouwen voor de menopauze kunnen last krijgen van haarverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer het haar dunner wordt is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat een goede oplossing gevonden kan worden. Het is overigens heel normaal dat je dagelijks haren verliest, en dit zie je terug in het douche putje en op je haarborstel. In totaal hebben we ongeveer 150.000 haarzakjes, waarvan er dagelijks zo’n 100 uitvallen en weer terugkomen. Het vormt pas een probleem wanneer er meer haren uitvallen dan dat er weer terug groeien.

Soorten haaruitval vrouwen

Alopecia

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is erfelijke haaruitval. Deze genetische factor kan zowel van je vader als moeder afkomen. Haaruitval kan al op jonge leeftijd beginnen, vanaf ongeveer 20 jaar. Hoe eerder het start hoe erger het meestal uiteindelijk zal worden. Het patroon van haarverlies bij vrouwen is echter wel anders dan bij mannen. Vrouwen krijgen meestal geen last van inhammen of een kale plek op de kruin, maar zien vooral een bredere scheiding. Deze vorm van haaruitval is bekend als alopecia androgenetica (AGA).

Ook kunnen vrouwen last krijgen van alopecia areata (AA). Bij deze vorm ontstaat vrij spontaan een kaal plekje/cirkel midden in het haar. Op dit moment is de precieze oorzaak helaas niet bekend. Vaak gaat het samen met eczeem of auto-immuunziekten. Het verloop is zeer lastig te schatten en kan op verschillende manieren verlopen. Gelukkig groeit het haar bij 80% van de gevallen na verloop van tijd (tot enkele jaren) weer terug.

Bij tellogeen efflivium is er sprake van haaruitval over de gehele hoofdhuid. Dit kan zowel langzaam over de jaren heen ontwikkelen, of spontaan binnen enkele weken zichtbaar worden. In de meeste gevallen zal deze vorm vanzelf weer verdwijnen.

haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen behandelen

Wat kun je doen bij haaruitval bij vrouwen? Gelukkig zijn er een aantal behandelingen en oplossingen voor vrouwen die last hebben van haaruitval.

Nanoxidil

Nanoxidil is een doorontwikkelde vorm van minoxidil, en geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Deze lotion is effectief op de gehele hoofdhuid, dus ook op het midden van het hoofd op de rond de inhammen. Omdat er geen bijwerkingen bekend zijn is dit middel uitermate geschikt voor vrouwen. Wij adviseren wel om extra op te letten dat de Nanoxidil niet op het gezicht komt, omdat dit kan leiden tot ongewenste haargroei.

Nanoxidil

Spectral CSF

Dit product is speciaal gericht op haaruitval bij vrouwen. Het houdt rekening met de verschillende hormonen en factoren die hierbij een rol spelen. Zo gaat het veroudering van de haren tegen, voedt het de haarzakjes en is speciaal aangepast op het biologische patroon van vrouwen. Het verbeterd de samenwerking van de cellen in de hoofdhuid. Het is een lichte substantie die makkelijk is in gebruik. Speciaal voor vrouwen die merken dat hun haar dunner wordt.

Spectral CSF

Low Level Laser Therapy

LLLT is een zeer veel belovende techniek die kan helpen om haarverlies te verminderen. Het is een officieel door de FDA goedgekeurde methode voor haarverlies bij vrouwen. LLLT werkt door medisch goedgekeurd laserlicht met behulp van diodes op de hoofdhuid te schijnen. De energie wordt hier opgenomen door de haarzakjes waardoor haargroei kan worden gestimuleerd. LLLT kent geen bijwerkingen en is officieel goedgekeurd voor vrouwen.

LLLT komt zowel in een kam als in een handige Laserband. Hoe meer diodes je hebt hoe korter de behandeling. Meer informatie hierover vind je op de product pagina. Bij klinisch onderzoek ondervond maar liefst 90% van de vrouwen een toename in haargroei.

Hairmax Laserband 82 Low Level Laser

Shampoo tegen vrouwelijke haaruitval

Een goede shampoo vormt de basis van een gezonde hoofdhuid; en is daarmee essentieel voor mooi en volume rijk haar. Wij adviseren altijd om een shampoo zonder SLS te gebruiken, specifiek voor jouw haartype. Een shampoo tegen haaruitval bij vrouwen is Revita Shampoo. Heb jij niet zozeer last van haaruitval maar wel erg dun haar, kijk dan eens naar onze SWELL volume shampoo voor meer volume en een gezonde hoofdhuid. Bij langer haar is het gebruik van conditioner onmisbaar. Deze helpt het haar in goede conditie te houden, vermindert gebroken punten en helpt het haar te hydrateren en soepel te houden. Het merk Foligain heeft onlangs Foligain Shampoo voor vrouwen gelanceerd. Deze richt zich specifiek op vrouwen, is geschikt voor de gevoelige hoofdhuid en is ideaal in combinatie met andere Trioxidil producten.

Vitamines tegen haaruitval bij vrouwen

Waar mannen ook finasteride kunnen gebruiken tegen haaruitval is dit officieel niet goedgekeurd voor vrouwen. Wel is het mogelijk om andere supplementen te nemen die het haar sterker kunnen maken en haaruitval kunnen verminderen of voorkomen. Supplementen kunnen helpen om de haargroei te bevorderen en haarverlies te verminderen. Vaak vind je ingrediënten zoals Saw Palmetto, Niacine en Vitamine b12 die allemaal helpen het haar in goede conditie te houden. Ons meest verkochte product is Foligain Haargroei Capsules. Hieronder zie je onze meest populaire supplementen bij vrouwelijke haaruitval.

Haaruitval bij vrouwen verbergen

Als de haaruitval te ver gevorderd is, of als de methodes niet werken kun je overwegen om de haaruitval te verbergen. Met concealers kan een indrukwekkend verschil worden gemaakt, en bij veel mensen brengt dit een echte oplossing.  Als er wel nog haar is maar dit dun is geworden, kun je denken aan Concealers. Deze producten hechten aan het haar waardoor je haar direct een stuk dikker lijkt. Toppik haarvezels zijn perfect om dun haar te verbergen en direct een flinke boost te geven. Het is beschikbaar in meerdere kleuren zodat het altijd bij jouw haar past. Toppik bestaat ook in een handige spray om dun haar te verbergen, een soort haarlak met concealer in 1, waardoor de concealer nog makkelijker aan te brengen is. Een nieuw product op de markt is KMAX pasta, deze handige pasta breng je direct aan op de hoofdhuid waarbij de hoofdhuid dezelfde kleur krijgt als het haar, en daarom bijna niet meer zichtbaar is. Dit zijn drie verschillende methodes om dunner wordend haar te verbergen; ze kunnen ook door elkaar gebruikt worden. Op die manier kunnen er oplossingen worden gevonden alopecia androgenetica bij vrouwen. Wanneer de haaruitval te ver is doorgezet en behandeling geen optie is, bestaan er ook prachtige haarwerken. Voor vrouwen kan dit een hele mooie oplossing zijn. Waar dit bij mannen vaak als raar wordt gezien, is het voor vrouwen heel normaal. De kwaliteit en professionaliteit hiervan verschilt. Mocht je op zoek zijn naar tips dan adviseren wij je eens te kijken op het haarweb forum.

Oorzaken haarverlies bij vrouwen

Naarmate we ouder worden neemt de kans op haarverlies toe. Vrijwel iedereen merkt wel iets aan de staat van haar haar tijdens het ouder worden. Met leeftijd komen ook veranderingen in dikte, textuur en de plaats waar het groeit. Soms wordt het meer op bepaalde plekken en minder op andere plekken. Haar bestaat uit eiwitten die 2 tot 7 jaar meegaan. Vervolgens valt het haar uit en wordt vervangen door een nieuwe haar. Naarmate we ouder worden neemt de snelheid van de haargroei af. Ze worden vaak dunner en bevatten minder kleur. Hierdoor veranderd haar over tijd van dik, stevig haar in onze jeugd naar dunner, fijn en breekbaar haar op latere leeftijd. Er zijn echter ook oorzaken die het haarverlies kunnen versnellen of enorm doen toenemen.

Hormonen en haarverlies

De meeste vrouwen die haaruitval ondervinden krijgen hier last van na de menopauze. Tijdens de menopauze is er een verandering in een aantal belangrijke hormonen, waaronder oestrogeen en progesteron. Hierdoor verandert de verhouding tussen hormonen waardoor je relatief meer testosteron in je lichaam hebt. De redenering is dat dit ‘mannelijke hormoon’ zou zorgen voor de haar problemen, maar niet iedereen is het hierover eens. Alle vrouwen hebben namelijk te maken met een gelijke veranderingen kwa hormonen, maar niet bij iedereen wordt het haar beïnvloed. De theorie is dat onder door androgene hormonen de haarzakjes kunnen krimpen. Naarmate het haarzakje krimpt zal het haar steeds dunner worden totdat het uiteindelijk helemaal geen haren meer produceert.

Zwangerschap

Na de zwangerschap ondervinden veel vrouwen en vorm van haarverlies, ook bekend als post-partum haaruitval. Het haar kan hierbij zowel geleidelijk dunner worden als pluksgewijs uitvallen. Na jouw bevalling is er een enorme schommeling in jouw oestrogeen niveau. Door deze veranderingen belanden meer haarzakjes in de rust fase dan normaal. Dit zie je vaak terug in de douche of bij het kammen van je haar. Wanneer je hier last vast hebt is het belangrijk om een goed voedingspatroon aan te houden en je haar goed te verzorgen. In de meeste gevallen zal het haar langzaam weer herstellen om tot een normale staat te herstellen. Het geven van borstvoeding kan dit proces beïnvloeden.

Stress

Bij overmatige en langdurige stress kan dit een flinke invloed hebben op de kwaliteit van het haar. Iedereen heeft weleens last van stress, maar wanneer dit significant is en langere tijd duurt is de kans groot dat de kwaliteit van het haar achteruit zal gaan. De problemen beginnen niet altijd direct, maar kunnen zich ook pas na enkele maanden uiten. Wij zien dit vaker terug, en een combinatie van de juiste producten met een plan voor verminderde stress brengen vaak oplossing. Lastig aan deze situatie is dat het makkelijk is om te gaan ‘stressen om je haar’ waardoor het probleem juist groter wordt. Vaak adviseren wij om je ervaringen te delen met anderen. Dit kan volledig anoniem via internet en geeft vaak steun en toenadering van mede lotgenoten. Bij extreme stress kan de bijnier over actief worden. Hierdoor wordt er meer adrenaline geproduceerd wat op zijn beurt weer tot een toename van DHT kan leiden. Indien er niet voldoende estrogeen aanwezig is kan dit leiden tot haarverlies en uitdunning van het haar. Wanneer stress voorkomt tijdens de menopauze kunnen deze effecten elkaar nog verder versterken.

Ziektes en medicatie

Medicatie en bepaalde ziektes kunnen als bijwerking overmatig haarverlies hebben. Dit wordt niet altijd duidelijk door de behandelend arts vermeld omdat de kans soms relatief klein is of omdat deze persoon het niet belangrijk vind. Het is dus verstandig om de bijsluiters goed door te lezen. Mocht je last hebben van haaruitval en neem je medicatie, haal dit dan altijd even aan bij je arts. Wellicht weet hij of zij hier meer over. Bij een traumatische gebeurtenis kan de haar cyclus verstoord worden. Denk hierbij niet alleen een psychologisch trauma maar ook aan fysiek trauma zoals een auto ongeluk of een operatie. Wanneer de groeicyclus verstoord wordt kan het gebeuren dat meer haren in de shedding fase komen, waardoor er meer haar uitvalt. Deze vorm van haaruitval staat bekend als Telogen Effluvium en is meestal van tijdelijke aard. Wanneer het trauma is weggenomen zou het haar zich na 3 tot 6 maanden moeten herstellen.

Slechte behandeling

Wanneer jij je haar slecht behandeld kan dit uiteraard ook gevolgen hebben. Wij zien maandelijks de gevolgen van strak ingevlochten haar of overmatig gebruik van een stijlkam en föhn. Denk hierbij aan dingen als het kleuren van het haar, met name chemische behandelingen die vaak noodzakelijk zijn bij blond haar. Je voedingspatroon is belangrijk voor een gezond lichaam, en dus ook voor mooi en gezond haar. Wij hebben een artikel waarin we een aantal belangrijke voedingsbronnen voor je haar bespreken. In de meeste gevallen komt het erop neer dat het belangrijk is om een gebalanceerd en gevarieerd dieet te hebben. Let met name op wanner je opeens van dieet veranderd, bijvoorbeeld om af te vallen of om andere redenen. Hierbij kan het zijn dat je essentiële voedingsstoffen mist met haarverlies tot gevolg. Mocht je hier last hebben dan kan het verstandig zijn om jouw dieet goed te bestuderen. Een bloedtest kan eventueel aantonen of jij een tekort hebt. Bij een duidelijk kort kun je overwegen om een supplement voor je haar te nemen. Hiermee zorg je ervoor dat je de belangrijke voedingsstoffen alsnog binnenkrijgt. Wij adviseren in de meeste gevallen een combinatie tussen de juiste supplementen en een aanpassing in het dieet.c