DHT – Dihydrotestosteron

DHT

DHT staat voor Dihydrotestosteron en is een van de veroorzakers van erfelijke haaruitval. DHT is een vervolgproduct van testosteron, je lichaam maakt dus DHT vanuit testosteron. Alleen is DHT vele malen sterker dan zijn voorloper. De androgene werking is maar liefst 3 keer groter.

Deze omzetting gaat met behulp van het enzym 5-alfa-reductase (5ar, of 5α), die zorgt voor de omzetting van testosteron naar DHT in de onder andere de prostaat en de haarzakjes. Veel anti-haaruitval middelen zijn er dan ook op gericht om ofwel deze 5-alfa-reductase te verminderen, of om de vrije DHT zelf te verminderen; bekende voorbeelden zijn finasteride en dutasteride. Gek genoeg is van bijvoorbeeld Nanoxidil nog niet bekend hoe het nu precies werkt, maar wel dat het werkt.

Erfelijke haaruitval

AGA, androgenic alopecia, oftewel mannelijke (erfelijke) haaruitval ontstaat omdat de haarzakjes gevoelig zijn of worden voor DHT. Dit krachtige hormoon dringt door in de haarzakjes en zorgt ervoor dat ze krimpen, waardoor ze minder lang leven dan normale haarzakjes. Tegelijkertijd maakt het de hoofdhuid dikker waardoor de doorbloeding van de haarvaten minder goed wordt. Beide een oorzaak van haarverlies.

Wat is minutarisatie (krimpen)

Zoals hierboven beschreven gaat het over het krimpen van de haarzakjes als gevolg van DHT. Hierdoor groeit het haar minder lang, wordt het lichter, dunner en fijner; totdat uiteindelijk alleen een vellus haartje overblijft. Dit is een kort, dun, licht gekleurd haartje dat bijna niet zichtbaar is. Volgens onderzoek is maar liefst 95% van de gevallen van AGA het gevolg van gevoeligheid voor DHT. Indien je meer van dit hormoon produceert is je haaruitval in de meeste gevallen ook groter (indien je hiervoor gevoelig bent).

Onder invloed van DHT krimpen de haarzakjes

Onder invloed van DHT krimpen de haarzakjes