Verzorging na haartransplantatie

Na een haartransplantatie is het belangrijk om je hoofdhuid goed te verzorgen. Zowel het donor gebied als de getransplanteerde haren zijn erg gevoelig. Met de juiste verzorging kun je de nieuwe haartjes een handje helpen om sterker te worden.

Shampoo na haartransplantatie

Nadat je een haartransplantatie hebt gehad is het belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn met de hoofdhuid. Ieder getransplanteerd haartje is nog erg kwetsbaar en moet een tijdje genezen voordat deze kan gaan groeien. De eerste dagen na de HT is het genezingsproces. De grafts hebben vaak nog wat bloed eromheen en de wondjes zijn nog erg oppervlakkig.

Sommige klinieken geven jouw een shampoo mee naar huis die je kunt gebruiken tijdens de eerste dagen na de HT. Als het goed is deze shampoo zeer mild, bevat geen schadelijke ingrediënten en helpt om de hoofdhuid te verzorgen.  Mocht de kliniek deze niet meegeven dan kan het verstandig zijn zelf een te kopen. Zelf hebben wij een aantal geschikte shampoo’s na een Haartransplantatie. Wees ook extra voorzichtig tijdens het aanbrengen. Gebruik mild/lauw water, niet te warm. Ga de eerste dagen niet tegen de groeirichting en breng de shampoo uiterst voorzichtig aan. Het gaat hier meer om eventueel bloedrestjes verwijderen dan om het daadwerkelijk wassen.

Na 14 dagen zou de hoofdhuid veelal genezen moeten zijn. Je kunt nu het beste een shampoo gebruiken die helpt om de haargroei te bevorderen en haaruitval te verminderen. Dit kan helpen om de nieuwe haartjes te versterken en dikker te laten groeien. Let erop dat er geen schadelijke stoffen inzitten en kies voor een product dat helpt om de hoofdhuid te verzorgen. Onze drie favoriete shampoo’s zijn Revita, Neofollics en Foligain shampoo.

Lotion na haartransplantatie

Nadat het getransplanteerde gebied genezen is kun je ervoor kiezen om je haren te ondersteunen met behulp van een Lotion. Een lotion kan de haarzakjes stimuleren en daarmee ervoor zorgen dat er sterke nieuwe haren terug groeien. Hiermee kan het proces niet alleen versnelt worden maar het uiteindelijk resultaat kan ook een stuk beter zijn. Met name in het begin zijn de haarzakjes nog erg zwak en meestal groeien er eerst vellus haartjes. Dit zijn dunne en vaak kleurloze haren die bijna niet zichtbaar zijn. Met behulp van een geschikte topische oplossing kunnen deze vellus haartjes sneller groeien in sterke volle haren.

Sinds Minoxidil niet meer toegestaan is in Europa adviseren wij het gebruik van Nanoxidil na een Haartransplantatie. Deze 5% oplossing helpt om de haarzakjes te stimuleren en de haren sterker te maken. Wij adviseren om te wachten totdat de wondjes op de hoofdhuid veelal genezen zijn. Dit duurt meestal 14 tot 25 dagen afhankelijk van de situatie. Wanneer deze genezen zijn begin dan met een kleine hoeveelheid lotion (halve dosis). Laat de haren een aantal dagen wennen en bouw de hoeveelheid langzaam op. Na enkel weken tot maanden kun jij de resultaten goed zien. Mocht jij goede resultaten behalen dan kan het helpen om de lotion te blijven gebruiken. Het is hierbij mogelijk om de dosis te halveren. Je gaat dan van een ‘groei dosis’ naar een ‘onderhoud dosering’.

LLLT na HT

Er zijn vele studies gedaan over het gebruik van Low Level Laser Therapy ter bevordering van wondgenezing. LLLT is oorspronkelijk ontstaan na de 2e wereldoorlog om de wonden sneller te genezen, en wordt sindsdien vaak toegepast voor een sneller herstel proces met een mooiere heling. Bij gebruik van deze methode bleken de haartjes in het gebied sneller te groeien, waarna de relatie met haargroei is ontdekt.

Na een haartransplantatie heb jij eigenlijk duizenden minuscule wondjes. Hoewel deze heel klein zijn, moeten ze wel allemaal genezen. Om dit proces te versnellen kun je gebruiken van LLLT, en daarmee ook nog eens de haarzakjes stimuleren. Op die manier pak je dus eigenlijk 2 dingen in 1 aan. Je bevordert de wondgenezing, en je versterkt de haarzakjes. Let er wel op dat de eerste dagen na de HT de wondjes nog zo vers zijn dat ze niet in contact mogen komen met iets. Wanneer jij een LLLT behandeling ondergaat zorg er dan voor dat niks de hoofdhuid raak. Mocht je gebruik maken van een Laserband dan kun je de tandjes ervan af halen en vervolgens de band vasthouden op een korte afstand. De eerste 7 dagen na HT wordt het geadviseerd om de LLLT behandeling dagelijks toe te passen.  Vervolgens kun je hem gebruiken zoals gewoonlijk. Dit zal helpen de haarzakjes te versterken en schockloss te verminderen.

Een bijkomende voordeel van LLLT is dat deze de talgklieren zal stimuleren. Bij het transplanteren van haarzakjes van het donor gebied naar het ontvangst gebied raken de meeste haarzakjes licht beschadigd. Hierdoor zullen de talgklieren nog maar beperkt effectief zijn. Het kan 9 maanden duren voordat deze talgklieren weer actief zijn. Talg helpt om de haren soepel te houden en de hoofdhuid goed te verzorgen. Wanneer de klieren niet goed werken kan de hoofdhuid erg droog aanvoelen met jeuk en irritatie tot gevolg. Onder invloed van LLLT kan het herstel van deze talglklieren met 200% bevordert worden. Hierdoor zal de hoofdhuid en de haren een stuk sneller in goede conditie terugkeren.


Heb jij nog tips over behandelingen na een Haartransplantatie? Laat het ons zeker weten zodat we jouw ervaring kunnen delen met andere.