5 Mythes rondom haaruitval

Er bestaan nogal wat mythes rondom haaruitval. En omdat haaruitval zo een langdurig proces is, is het vaak ook lastig om de oorzaak te achterhalen. In dit artikel behandelen we enkele mythes en fabels rondom haaruitval, zodat jij hier in ieder geval niet in trapt.

Mythe 1: Een pet zorgt voor haaruitval

Nee! Een pet, hoed of iets anders op je hoofd zorgt niet voor haaruitval. Je haar groeit van binnenuit (onder je hoofdhuid), en krijgt ook voedingsstoffen vanuit je bloedbaan. Het kan dus niet stikken door het dragen van een pet. Let op: Zorg ervoor dat je pet niet te strak zit. Wanneer je je hoofdhuid afbind kan dit de circulatie verminderen waardoor het haar wel beschadigd kan raken. Ditzelfde fenomeen kan zich voordoen bij highlights en extensions.

Bij mannen wordt haaruitval veelal veroorzaakt door genetische factoren, niet door het dragen van een pet. Sterker nog, in de zon kan het juist goed zijn om een pet te dragen om je haar en hoofdhuid te beschermen tegen de zon. Zorg ervoor dat je pet wel schoon is. Wanneer je veel zweet op je hoofd, was je pet dan regelmatig.

Mythe 2: Haaruitval komt van je moeders kant

Het onderzoek is hier nog niet 100% over uit, maar het lijkt erop dat je vaders kant net zo een grote rol speelt als je moeders kant. Het is dus niet gelimiteerd tot de kant van je moeder; en het is goed om naar de haaruitval in je gehele familie te kijken om te zien of jij hier eventueel gevoelig voor bent. Het lijkt er wel op dat haaruitval met name wordt doorgegeven door het X-chromosoom, wat je krijgt van je moeder. Maar ander onderzoek laat zien dat er nog meer factoren een rol spelen, waardoor ook de mannelijke genen een grote rol spelen in haaruitval. Wanneer je vader last heeft van haaruitval is de kans groter dat jij hier ook last van krijgt.

Mythe 3: Alleen mannen hebben last van haaruitval

Deze mythe lijkt ondertussen wel de wereld uit, maar om misverstanden te voorkomen: helaas hebben vrouwen ook last van haaruitval. Waar bij mannen de percentages tot meer dan 90% oplopen, heeft ook maar liefst 40% van de vrouwen last van haaruitval! Niet alleen genetische factoren spelen hierin een rol, ook hormonale veranderingen kunnen van invloed zijn.

Mythe 4: Haaruitval treed op naarmate je ouder wordt

norwood_scaleHet is inderdaad zo dat naarmate je ouder wordt de kans op haaruitval groter wordt. Bij mannen ouder dan 65 jaar heeft maar liefst 80% last van haaruitval. Maar helaas begint het niet altijd pas op late leeftijd. Ook op jonge leeftijd (zelfs vanaf 16 jaar) kan haaruitval optreden. Bij vrouwen ligt deze leeftijd gelukkig iets hoger, maar ook al vanaf je 20e.  Indien ernstige haaruitval op jonge leeftijd begint en zeer direct verloopt is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Mythe 5: Stress veroorzaakt haaruitval

Ja en nee. Het is heel normaal (en in mate zelfs gezond) om een beetje stress te hebben. Iedereen heeft in zijn leven last van stress, maar niet alle stress zorgt ervoor dat je haar uitvalt. Met name stress veroorzaakt door zeer emotionele gebeurtenissen, zoals het verlies van een geliefde, kunnen zorgen voor haaruitval. Denk hierbij een gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je slecht slaapt, geen honger meer hebt en elke dag last hebt van stress. Gelukkig groeit het haar meestal weer terug nadat de stress minder wordt of stopt.