Haaruitval – Oorzaken en Oplossingen

Op deze pagina zetten wij de oorzaken, mogelijkheden en oplossingen voor Haaruitval op een rijtje.
Klik op de link hieronder voor meer informatie.

Haaruitval bij mannen

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen is AGA (Androgene Alopecia), oftewel erfelijke haaruitval. Bij deze vorm van haaruitval verloopt het proces op een zeer typische manier, die in een aantal stappen samen te vatten is. Meestal begint het op de kruin (achterop het hoofd) en vooraan bij de slapen; ook wel inhammen genoemd. Naarmate deze gebieden zich verspreiden worden de kale plekken groter waarna uiteindelijk het hoofd bovenop helemaal kaal kan worden. De veroorzaker van AGA is in veel gevallen het sterke hormoon DHT. Maar liefst 85% van alle mannen krijgt voor hun 50e last van een of andere vorm van haar verlies. Meer informatie over de verschillende vormen van haaruitval.

Haaruitval bij mannen patroon norwood scale

Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen verloopt meestal via een ander patroon dan bij mannen. Meestal worden de haren langzaam dunner aan de voorkant en zijkant van het hoofd; terwijl de achterkant redelijk dik blijft. Met name na de overgang blijkt er een vergroot risico voor de vorm van haaruitval te bestaan.

Wij hebben een aparte pagina met alle informatie over haaruitval bij vrouwen.

Haaruitval bij vrouwen patroon

Haargroei Stimuleren

Met bepaalde producten is het mogelijk om de haargroei te stimuleren. Hiermee kan haaruitval gestopt worden. Het is belangrijk om de juiste producten te kiezen en deze voor lange tijd te gebruiken. Het is essentieel om te weten welke vorm van haaruitval jij hebt. In dit stukje gaan wij in op AGA; erfelijke haaruitval. Indien je erfelijke haaruitval wilt stoppen heb je een aantal mogelijkheden

Vitamine tegen haaruitval

Wanneer je vitamine neemt tegen haaruitval neem je dagelijks een capsule of tablet. Ze bevatten een combinatie van ingrediënten en vitaminen die haaruitval verminderen en haargroei bevorderen. Wanneer deze capsules dagelijks worden ingenomen kunnen ze een flinke ondersteuning bieden aan je haar. Voor een optimaal resultaat gebruik je de supplementen in combinatie met een lotion zoals Nanoxidil. Onze meest populaire supplementen tegen haaruitval zijn Foligain Haargroei Capsules en Neofollics tabletten. Meer informatie over Supplementen vind je op onze pagina Vitamine voor het Haar.

Haaruitval bij mannen

Lotion tegen Haaruitval

Een lotion is een vloeistof die dagelijks op de hoofdhuid dient aangebracht te worden. Hier helpt het om haaruitval af te remmen en de haargroei te bevorderen. Omdat de vloeistof lokaal op de haarzakjes wordt aangebracht zijn deze vaak erg effectief. Het is de bedoeling om een of twee keer per dag aan te brengen en vervolgens te laten intrekken. Hierdoor kunnen de waardevolle ingrediënten de hele dag hun werk doen. Wij hebben een speciale pagina met meer informatie over Lotions tegen Haaruitval. Onze meest verkochte lotions zijn Nanoxidil 5% en Trioxidil 10%.

Shampoo tegen haaruitval

Een shampoo tegen haaruitval bevat hoogwaardige ingrediënten die zorgen voor een optimale verzorging van de hoofdhuid en daarmee haaruitval verminderen. Deze haargroei shampoo’s bevatten geen schadelijke en agressieve ingrediënten die veel andere shampoo’s wel bevatten, en stimuleren de haargroei met bewezen ingrediënten. Deze shampoo’s zijn vaak ook een uitkomst bij een jeukerige of schilferige hoofdhuid.

Vaak wordt deze shampoo gebruikt in combinatie met Nanoxidil. Onze meest verkochte shampoo is Revita Shampoo tegen Haaruitval. Deze shampoo heeft als bijkomende voordeel dat het je haar cosmetisch dikker maakt waardoor het er direct voller uitziet.

Low Level Laser Therapy (LLLT)

Deze techniek maakt gebruik van lage intensiteit laserlicht die je over je hoofdhuid laat schijnen. Op dit moment is LLLT nog vol in ontwikkeling. Het is nog niet geheel duidelijk hoe het werkt, maar er worden wereldwijd positieve resultaten vermeld. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt dan bij andere producten kun je een dergelijk apparaat wel voor lange tijd gebruiken.

Je kunt op de verschillende mogelijkheden klikken voor meer informatie.  Veel mensen kunnen hier succes mee behalen; maar de resultaten zijn voor iedereen anders. Sommigen hebben veel baat bij deze middelen, en kunnen haaruitval stoppen en zelfs terug groeien.

Haaruitval verbergen

Indien je de haaruitval wilt verbergen zijn er een aantal opties die dunner wordend haar en kale plekken goed kunnen verbergen. Soms is het gebruik van deze middelen even wennen, maar de resultaten zijn vaak indrukwekkend.

Concealers – Haarverdikkers

Indien je haar hebt dat dun begint te worden kunnen concealers een goede oplossing bieden. Het werkt om kaalheid te verbergen en de resultaten zijn vaak indrukwekkend. Concealers komen er in verschillende soorten, zoals haarvezels, sprays en een soort pasta.

Haarvezels

De meest bekende Haarvezels komen van het merk Toppik, ook bekend als Toppik Hair Building Fibers. Haarvezels zijn hele kleine vezeltjes die dankzij een magnetische lading aan je haren vastplakken. Hierdoor lijkt je haar opeens veel dikker. Deze extra structuur kan kale plekken verbergen. Dit poeder moet je elke keer nadat je je haar hebt gewassen weer opnieuw aanbrengen. Het is dus geen blijvende oplossing. Wel kunnen ze dagelijks gebruikt worden en is Toppik niet slecht voor het haar. Voor een review en meer informatie over Toppik verwijzen we je graag naar deze review over toppik. Meer informatie en tips over het gebruik vind je in ons artikel Toppik Gebruiken.

Spray

Deze spray tegen dun haar lijkt eigenlijk een beetje op haarvezels, alleen zijn de vezels hier verwerkt in een spuitbus. De spray verdeelt deze vezels gelijkmatig over je haar. Dit is makkelijk in gebruik, maar het nadeel van sprays is dat het lastig is te ‘mikken’; en dat het snel op je hoofdhuid komt. Sprays zijn makkelijk en snel in gebruik en wij adviseren meestal om zowel de spray als haarvezels te proberen om te kijken wat het beste bij jouw past.

Pasta

Vanuit het merk KMAX bestaat er ook een pasta die netjes hecht aan de hoofdhuid. Omdat de kleur van de hoofdhuid dan op die van het haar lijkt is dunner wordend haar en kale plekken bijna niet meer zichtbaar. Ook is de KMAX Shader waterbestendig waardoor je er gerust mee kunt zwemmen. Dit zijn dus geen haarvezels, maar een soort ‘pasta’ die je op je hoofdhuid aanbrengt. Deze pasta breng je eigenlijk onder je haren aan, waardoor de hoofdhuid meer overeenkomt met jouw haarkleur. Hierdoor is het verschil tussen je haar en je hoofdhuid minder groot, waardoor het contrast kleiner wordt en je dunne haar minder opvalt.

Toppik Lichtbruin 12 gram

Haaruitval oorzaken

Haaruitval komt voor bij alle leeftijd, bij zowel mannen als vrouwen en kent meerdere oorzaken. De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijk, ook wel bekend als androgenetica alopecia (AGA).  Maar er zijn ook andere mogelijkheden, waaronder een bepaalde afwijking, ziekte, voedingstekort of langdurige stress.

Erfelijke haaruitval – AGA

Veruit de meeste haaruitval is echter het gevolg van erfelijke factoren en het natuurlijke verouderingsproces. Vaak begint lichte uitdunning van het haar rond het 30e / 40e levensjaar. Hoewel het bij zowel mannen als vrouwen voorkomt is het percentage bij mannen hoger, en bij mannen uit het zich vaak op jongere leeftijd en in meer agressieve vorm. Het is een combinatie van hormonen en erfelijke factoren die samen tot uiting komen in dunner wordend haar of kaalheid. Veel mensen denken dat erfelijke kaalheid komt van de moeders kant, maar het komt zowel van de vader als de moeder.

Een proces dat vaak aan de basis staat van haarproblemen is 5-alpha reductase (5AR). In dit proces wordt het van nature voorkomende testosteron omgezet in dihydrotestosterone; met name rondom de hoofdhuid.  Dihydrotestosteron (DHT) is een sterke vorm van testosteron en is in relatie gebracht met het beschadigen van haarzakjes en de uitval van haren.  De haarzakjes krimpen, krijgen steeds minder voedingsstoffen en kunnen uiteindelijk sterven. Hierbij vermindert ook nog eens de doorbloeding van de hoofdhuid, wat de situatie alleen maar erger kan maken. Het lijkt dat ook een toename van het aantal DHT receptoren is waargenomen bij mensen die last hebben van kaalheid. Wanneer de 5AR conversie geblokkeerd kan worden, of wanneer DHT vermindert kan worden, kan erfelijke haaruitval ook vermindert worden of zelfs volledig stoppen.

Haaruitval Stress

Door zowel geestelijke als lichamelijke stress kan het immuunsysteem antilichamen aanmaken die de haarzakjes aanvallen. Dit kan leiden tot haaruitval en kale plekken. Onderzoek heeft onlangs aangetoond dat onder stress bepaalde hormonen worden aangemaakt die direct invloed hebben op de kwaliteit van het haar.

Stress is ook mogelijk tijdens herstel van een zware ziekte of operatie; maar ook emotionele stress omdat je door een moeilijke periode gaat of omdat er iets ergs is gebeurd in je leven. Haaruitval door stress kan snel optreden, maar hersteld in de meeste gevallen na ongeveer 3 tot 6 maanden nadat de oorzaak gestopt is. Let erop dat stress niet altijd de hoofdoorzaak is, maar dat door stress een onderliggend probleem benadrukt kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van erfelijke haaruitval, kan stress dit verergeren.

Alopecia areata

Alopecia areata is een vorm van een huidziekte. Door aantasting van de huid valt het haar uit, veelal boven op het hoofd maar ook in rondom de baardstreek. Deze huidziekte is in relatie gebracht met auto-immuunziekte. Veelal jonge mensen hebben hier last van, maar de kans is groot dat het haar na verloop van tijd weer terug groeit.

Wat te doen tegen haaruitval

Haaruitval is voor iedereen anders. Sommigen trekken zich er niks van aan, maar  voor veel mensen is het een serieus probleem.  Soms is kaal scheren simpelweg geen optie. Het accepteren en omgaan met haaruitval is dan een flinke uitdaging. Als je last hebt van haaruitval en je wilt hier iets mee doen is het belangrijk om je goed te informeren en goed na te denken over wat je wilt. Haaruitval en haargroei zijn processen van meerdere jaren, een goed plan is dus belangrijk. Heb jij last van haaruitval? Kijk dan naar je opties.

Wij adviseren om je allereerst goed in te lezen over het probleem en kijken naar mogelijke oplossingen. Vind jij het geen probleem op dagelijks een lotion te gebruiken of een supplement te nemen? Perfect, dan zijn er meerdere producten die kunnen helpen. Voor mensen die op zoek zijn naar een snelle oplossing adviseren wij meestal het gebruik van Haarvezels, waarmee dunner wordend haar effectief verborgen kan worden. Deze Haarvezels kunnen het dunne haar verbergen totdat er weer meer haargroei is en de haaruitval is gestopt. Deze behandelingen kunnen dus samen gebruikt worden. Kom je er niet uit en wil je graag eens overleggen? Neem gerust contact met ons op en proberen je zo goed mogelijk verder te helpen.

Haartransplantatie
Mochten producten voor jou niet werken of wil je toch nog een beetje extra, dan kun je ook een haartransplantatie overwegen. Bij deze ingreep worden de haarzakjes uit de nek verplaatst naar de kale plekken op de hoofdhuid. Hierbij heb je de optie tussen FUE en FUT, waarbij tegenwoordig bijna iedereen gaat voor de eerste optie. Bij FUE worden de haarzakjes individueel gewonnen en vervolgens één voor één teruggeplaatst. Bij FUT wordt er een grotere strip achter uit het hoofd genomen en vervolgens ergens anders teruggeplaatst. Dit veroorzaakt meestal een litteken en kan op lange termijn erg vervelend zijn. Een haartransplantatie is een ingrijpende procedure en dient niet te licht te worden genomen.
Een haartransplantatie is ook niet altijd de magische oplossing en heeft ook een beperkt resultaat. Er zijn maar een beperkt aantal haren die uit de nek gewonnen kunnen worden en soms is dit niet voldoende om de hoofdhuid dekkend te maken. Vaak is een herhaalbehandeling na een aantal jaren nodig. Laat je vooral door een expert adviseren en doe uitgebreid onderzoek alvorens de behandeling uit te laten voeren. Wanneer het niet goed wordt gedaan of door iemand met te weinig ervaring kan dit levenslange gevolgen hebben. Wees realistisch in je beeld en ga niet te vroeg voor een haartransplantatie. Als jij namelijk op jonge leeftijd de behandeling laat uitvoeren, maar de haaruitval zet nog door, dan kun je een vreemd patroon krijgen waarbij de getransplanteerde haren blijven staan maar de rest is uitgevallen.

Ook na een haartransplantatie is het in veel gevallen aan te raden om producten te blijven gebruiken die haargroei ondersteunen. Een goede shampoo is sowieso aan te raden, maar ook een lotion en ondersteunende supplementen kunnen helpen om de haargroei te bevorderen en het huidige haar te behouden. Een goede chirurg zal je hierin ook adviseren.