HaaruitvalHaarverzorging

Haaruitval tijdens de overgang

Wanneer je de menopauze bereikt ondergaat je lichaam allerlei veranderingen. Diverse hormonen veranderen, en dit heeft meestal ook invloed  op de gezondheid van het haar. Veel vrouwen ondervinden dunner haar, dat makkelijker uitvalt en sneller uitdroogt. In dit artikel kijken we naar de oorzaken en mogelijke oplossingen om deze klachten te verhelpen.

Hormonen

De belangrijkste factor die invloed heeft op jouw haren schuilt in de hormonen. Wanneer je in de menopauze komt zal het lichaam minder oestrogeen aanmaken. Dit is een hormoon dat helpt om jouw haarzakjes gezond te houden en bevordert de haargroei. Wanneer het oestrogeen level afneemt zal dus ook de haargroei meestal afnemen. In sommige gevallen kunnen de wortels va het haar uitdrogen waardoor je haren sneller beschadigen of uitvallen. In de meeste gevallen gebeurd dit over een lange periode, maar soms kan het ook heel snel gaan.

Vitamines

Tijdens de menopauze verbruikt jouw lichaam meer vitaminen en mineralen om de veranderingen in het lichaam te verwerken. Hierdoor blijft er minder over in het lichaam, wat weer invloed kan hebben op het haar. Zo zien we tijdens de menopauze een verandering in Vitamine A, B en ijzer. Deze zijn allemaal belangrijk voor gezond en sterk haar. Het is verstandig om dit met je huisarts te overleggen. Hij of zij kan dan eventueel een bloedtest doen om de waardes te meten. Bij een tekort kun je hiervoor eventueel een supplement nemen.

Erfelijke factoren

Uiteraard kun je ook last hebben van genetische factoren die haaruitval veroorzaken. Dit heeft weer heel andere oorzaken. Meer informatie hierover vind je op onze pagina haaruitval bij vrouwen. Zelfs wanneer je tot de menopauze nog geen last hebt gehad van erfelijke haaruitval, kan deze verandering dit alsnog versterken of triggeren. Dit kan ervoor zorgen dat er 2 negatieve factoren tegelijk werken.

Haar verzorgen tijdens menopauze

Zoals je hierboven kunt lezen is het dus heel normaal dat jouw haar veranderingen ondergaat tijdens de menopauze. Hier kunnen we niks aan doen, maar we kunnen wel de impact hiervan zo klein mogelijk maken zodat het haar zo lang mogelijk mooi blijft.

Gezond van binnen

Het zou niks nieuws moeten zijn, maar ook nu is gezonde voeding van groot belang. Een gebalanceerd dieet zal helpen om alle voedingsstoffen binnen te krijgen; denk met name aan spinazie, broccoli, noten en vijgen. Mocht de voeding niet voldoende zijn denk dan ook aan een supplement voor  sterk haar.

Ontspanning

De overgang kan zorgen voor flink wat extra stress. Je lichaam ondergaat flinke veranderingen en het is niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan. Stress is echter een van de grote oorzaken van haaruitval. Het is niet altijd een makkelijk, maar probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen. Het kan helpen om wat rustig te bewegen, zoals een wandeling of yoga.

Hormoonbehandeling

Wanneer je veel last ondervind van de menopauze kun je met jouw arts overleggen om hier een speciale behandeling voor te ondergaan. In goed overleg kun je eventueel ervoor kiezen om een lage dosis hormonen te nemen. Deze kunnen helpen de klachten te verlichten en soms volledig te laten verdwijnen.

Verwen je haar

Je haar heeft het al zwaar, geef het dus wat extra aandacht. Denk hiermee aan een hoofdmassage, het voorkomen van erg warm water, en de juiste producten. Kies een shampoo voor volume die hier speciaal voor is afgestemd en niet veel agressieve ingrediënten bevat. Je kunt dit eventueel aanvullen met een conditioner en een haarmasker indien je haar erg droog aanvoelt.

Bericht plaatsen

info@goedeshampoo.nl

De waardering van www.goedeshampoo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 693 reviews.